Deviatii ale coloanei vertebrale:  lordoza, cifoza si scolioza

Coloana vertebrala se prezinta ca un stalp osos , format din 33-34vertebre , dintre care : 7 cervicale , 5 lombare , 12 dorsale , 5 sacrale si 4-5 coccigiene.

Curburile normale dau coloanei o mare elasticitate , permitandu-i sa se comporte in cadere ca un resort , amortizandu-le , spre deosebire de spatele plat.
Tot curburile , pastreaza proectia centrului de greutate in interiorul poligonului de sustinere.
Chiar atunci cand una din curburi este accentuata (cifoza sau lordoza), coloana isi recapata echilibrul exagerand curbura din regiunea invecinata.

II Definitie

Deviatiile coloanei vertebrale sau deviatiile axului vertebral sunt afectiuni provocate de diferiti factori etiopatogeni.
Deviatia laterala poate fi de un tip oarecare , datorita unei atitudini vicioase , impusa de anumite conditii profesionale.
Aceasta deviatie laterala temporala , dar prelungita a coloanei nu reprezinta scolioza , ci o atitudine anormala care creaza posibilitati pentru constituirea ei.
Cand in mod voluntar un copil , care sta mult in banca stramb , capata o deformare , pozitia nu poate fi numita scolioza , ci deviatie prin tinuta.
In aceasta nu se observa nici o deformatie a toracelui si nici o sarcina a coloanei vertebrale.

III Clasificare

Deviatiile recunoscute ale coloanei vertebrale sunt :
A Scolioza
B. Cifoza
C. Lordoza

A. Scolioza

Este o deviati a colioanei vertebrale in plan frontal , cu rotiri ale corpurilor vertebrale de partea convexa , rotiri care antreneaza si coastele , determinand o gibozitate de partea covexa.
Aceasta noua pozitie a coloanei vertebrale produce asimetrii ale umerilor si omoplatilor. Este vorba de o atitudine scoliotica , cand curburile se pot redresa usor , sau scolioza adevarata cand sau produs modificari osoase.
Scolioza se constata la examinarea copilului , folosind aplecarea trunchiului inainte , pozitie in care apare gibozitatea de partea scoliozei.

Scoliozele pot fi :

-Cu o singura curbura , scolioza in forma literei C
-Cu doua sau trei curburi, scolioza in forma literei S , in care curburile alterneaza de o parte si de alta a coloanei pentru a-si gasi echilibrul.
In cadrul scoliozelor adevarate , cele mai grave sunt asa-zisele idiopatice sau esentiale , cu o cauza necunoscuta si aparute inainte de varsta pubertatii.
O alta grupa a scoliozelor o formeaza cele statice prin deformari ale bazinului sau inegalitati ale membrelor inferioare.
Scoliozele patologice sunt determinate de afectiuni ca: rahitism, traumatisme ale corpului vertebral (vertebral cuneiforma) , poliomielita si reumatism.

B. Cifoza

     Este odeviatie a coloanei vertebrale in plan sagital , prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale.
Exista insa cazuri rare , atipice , cand coloana se curbeaza invers : cifoza cervicala si lordoza dorsala.
Deformatia se compenseaza printr-o hiperlordoza cervicala si lombara pentru echilibrarea coloanei.
Cifozele pot fi suple , asa-zisele atitudini cifotice care pot corecta si hipercorecta voluntar prin contractia musculaturii sau fixe (rigide) care nu se mai pot corecta prin redresarea voluntara sau mobilizare pasiva.
Debilitatea generala sau pozitiile gresite (in banca , la locul de munca) si miopia pot favoriza atitudinii cifotice.
Cifozele adevarate , functionale au la baza un traumatism cu turtirea unei vertebre in unghi ascutit spre inainte (in pana) ceea ce determina asezarea coloanei in unghi deasupra si sub vertebra lezata.
O alta cauza a cifozei se aplica prin legea lui Delpeon : Cand corpul este mentinut mult timp aplecat inainte , se produce o turtire a corpurilor vertebrale in partea anterioara , din cauza greutatii corporale care afecteaza si actioneaza asupra acestei parti a vertebrei. Morbul Pott (I.B.C. la coloana) produce o cifoza prin distrugerea unei vertebre si inclinarea trunchiului inainte.
Cifoza juvenila sau epifizata Schaurmann apare la varsta pubertatii , cu localizare mai mult la vertebrele dorsale.
Cifroza senila sau a batranilor are localizarea cervico-dorsala la barbati si dorsala medie sau dorsolombara la femei.

 

                                                                           Pacienta diagnosticata cu cifoscolioza

 

C . Lordoza

Lordozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale cu convexitate

anterioara , prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale.
Datorita mai ales tonusului crescut si psoasului si slabirii tonusului abdominalilor , bazinul cade mai mult inainte decat normal , exagerand curbura lombara.
O cauza favorizanta la femei este purtarea incaltamintii cu tocuri inalte , care duc la inclinarea bazinului inainte si a trunchiului inapoi , determinand lordozarea.
Lordoza este prezenta si in locurile cu luxatie congenitala de sold bilaterala , in spondilolistezis si in enopatii.
La randul ei lordoza poate fi cauza deviatiilor algii lombare si sacrale , albuminuriei , prin jenarea functiei rinichilor , precum si a oboselii in mers si stationare.


In cazul lordozei sunt hipertrofiati muschii :

-dorsali, in special spinali;
-psoasul iliac;
-rotatorii interni ai membrelor;
-diafragmul;

Antagonistii acestora sunt hipotonici:
-abdominalii, in special dreptii abdominali
-rotatorii externi ai membrelor
-cvadricepsul
-pre-cervicalii

Dupa Mezieres, la originea tuturor deformatiilor este lordoza.

 


 

Spondiloza cervicala

Cunoscuta si sub numele de osteoartrita, este o patologie prezenta la foarte multe persoane, ea afectand articulatiile de la
nivelul gatului.

Spondiloza apare din cauza uzurii cartilajelor,tes

uturilor si oaselor cervicale.

Aceste modificari pot include discuri deshidratate, hernie de disc, pinteni sau ligamente rigide.
In afara de varsta, alti factori de risc pentru spondiloza cervicala includ anumite leziuni de la nivelul gatului, postura incorecta in timpul mersului, postura incorecta mentinuta pe durata mare de timp chiar si atunci cand se sta pe scaun acasa sau la birou, fumatul, obezitatea, stilul de viata sedentar, dar si factori genetici.

 

Printre simptomele spondilozei cervicale amintim:

- dureri de gat
- dureri usoare cronice in jurul omoplatilor

- rigiditatea gatului
- slabiciune musculara
- dureri frecvente de cap
- dureri de-a lungul bratelor chiar si a degetelor de la maini
- furnicaturi ale bratelor
- in cazuri mai grave pierderea echilibrului

 

Sfaturi  suplimentare

- Evitati efortul fizic intens. Nu face nimic care va poate agrava problema, cum ar fi ridicarea de greutati.

- Consumati cat mai multa apa ( minim 2 litri pe zi)
- Straduiti-va sa va mentineti postura dreapta atunci cand mergeti sau cand stati asezati.
- Incercati sa va lasati de fumat


Osteopatia cranio-sacrala   


Sistemul craniosacral este compus din oasele craniului, din coloana vertebrala, sacru, meningele craniene  si rahidiene, din lichidul cefalorahidian (LCR) si din diferitele structuri de productie, absorbtie si stocare ale LCR-ului, precum si din sistemul ventricular cranian.

 

Sistemul craniosacral protejeaza sistemul nervos central de eventualele socuri sau rani si are o functie de transport de informatii si nutrimente.

Sistemul craniosacral este în relatie de influenta reciproca cu alte sisteme: sistemul nervos, muscular, osos, fascial, hormonal, limfatic, sanguin, respirator…

Miscarea ritmica a craniului si a sacrului, pe care o simtea W.G.Sutherland (fondatorul conceptului), aceasta miscare a sistemului nervos si fluctuatie a lichidului cefalorahidian în sistemul  membranos al creierului si al coloanei vertebrale, sunt provocate de Respiratia Primara (notiune dezvoltata de osteopatia biodinamica).

 

O miscare uniforma ca un val se deplaseazà în interiorul sistemului craniosacral, transmitându-se scheletului, fasciilor si lichidelor, precum si ansamblului organismului.

Ansamblul acestor miscari este numit mecanismul respirator primar (MRP).

 

In realitate aceste ritmuri sunt mult mai complexe .
Capacitatea organismului si a diferitelor structuri pentru a exprima aceasta miscare este un factor determinant al starii de sanatate a corpului.
Un terapeut experimentat poate sa simta prin palpare restrictiile sau blocajele în structurile sistemului craniosacral, ale fasciilor dar si în structurile înconjuratoare cum sunt muschii, viscerele sau articulatiile.

 

Aceste blocaje sau restrictii de mobilitate pot avea diferite cauze:lovituri, accidente, operatii, boli sau compresii si traumatisme ante sau postnatale.

 

De asemenea pot avea cauze psihosomatice, emotionale sau datorate stresului.

Sanatatea este prezenta nealterata în interiorul nostru, boala situîndu-se doar la periferie.

Reluarea contactului cu sanatatea din centru îi va permite corpului sa se vindece si la periferie.

Pentru a putea permite acestei forte fiziologice interne,sa reorganizeze sistemul, terapeutul va adopta o atitudine interioara particulara.

 

Acesta va fi prezent în propriul sau corp, va deveni constient de propria sa linie medianà si de spatiul din jurul sau.

Va  intra în contact fizic cu pacientul, cu o anumita atentie si intentie, pentru a cauta spatiul de care persoana are nevoie.

Este atent sa nu transgreseze limitele fizice si psihologice ale pacientului.
Este posibil sa stabilim daca aceste distante fizice si psihologice sunt corecte prin aprecierea starii de activare a sistemului nervos autonom.

Atunci când terepeutul se afla la o distanta corecta, activarea sistemului nervos autonom diminueaza foarte mult si urmeaza o relaxare profunda.

Cui se adreseaza?

Terapia craniosacrala este foarte blânda si poate fi aplicata oricarei persoane, de la noul nascut la persoane foarte în vârsta, aceasta chiar si în cazuri critice sau de dureri  acute.

Este ideala în recuperarea neuromotorie postraumatica sau postchirurgicala, în urgentele functionale sau în reanimare, precum si în cazul copiilor prematuri incubati sau nu.

Ce trateaza?
Tot sistemul osteoarticular, boli ale sistemului sangvin si respirator.

Terapia este deosebit de indicata în bolile sistemului nervos sau hormonal si eficienta în cazul migrenelor, ale tulburarilor de somn si starilor de epuizare. Afectiuni mai delicate cum ar fi fibromialgia, boli neurologice sau ale sistemului nervos vegetativ pot fi de asemenea abordate.

Este eficienta în problemele de concentrare sau de  hiperactivitate la copii (ADHD sau TDAH).

Datorita blândetii sale, aceasta ramura a osteopatiei este deosebit de indicata pentru noii nascuti.